De clicker als hulpmiddel

Positief trainen

Een clicker is een plastic doosje met een metalen plaatje erin. Wanneer je op het metalen platje drukt geeft deze een klikkend geluid ("click").

Een click betekent dat de hond een beloning krijgt.

Wanneer de hond de betekenis van de clicker is aangeleerd gebruik je de clicker om de hond te laten weten dat het gedrag wat hij op dat moment vertoont het gewenste gedrag is en daarvoor een beloning krijgt.

Het voordeel van de clicker is dat men het juiste moment, het moment waarop het gedrag wordt getoond, kan "pakken", anders dan dat men “goed zo” of “braaf” zegt, dit kan net te laat zijn en door hoe wij ons voelen (blij, moe, etc.) kan dit per dag verschillen hoe wij dit tot uiting brengen. Een clicker daarentegen klinkt altijd hetzelfde.

Doordat alleen gewenst gedrag beloond (lees aangeklikt) wordt gaat het leerproces razendsnel, want een hond zal gedrag wat beloond wordt herhalen. Ook is dit voor u een fijne manier van trainen omdat u kijkt naar het gewenste gedrag.

In onze praktijklessen leggen wij u, indien nodig, uit hoe de clicker werkt en hoe u uw hond de clicker aanleert en toepast.

Wij verzekeren u dat u en uw hond het geweldig zullen vinden om met behulp van de clicker te trainen!